fbpx
Матча лате – модерно, вкусно и здравословно

Матча лате – модерно, вкусно и здравословно

Обичаш ли да експериментираш с нови вкусове? А пил ли си матча лате? Ако не си, време е да опиташ. Можеш да го намериш в добрите кафетерии или да си го приготвиш вкъщи. Кино звезди и модни икони са сред най-горещите му застъпници. Матча лате става все по-популярно и се настанява в диетите на фитнес маниаците и привържениците на здравословното хранене, като измества кафето и смутита-та.

Защо матча лате вместо класическо лате

Защо да смениш традиционното лате с матча лате? Заради съществените разлики между кафето и зеления чай. Матча съдържа по-малко кофеин, но пък той е включен в уникален фитокомплекс, който омекотява и променя действието му, не пришпорва нервната система и след първоначалния ефект на възбуда не те оставя изтощен и сънлив. Не привикваш към него и тялото ти не губи течности под въздействието му.

Комбинацията между кофеин, л-теанин и епигалокатехин галат (EGCG) действа на мозъка едновременно стимулиращо и успокояващо. Умът се изостря и концентрира, без да изпитва напрежение и умора. Постигаш състоянието, което майсторите на медитацията наричат „спокойна будност“.

В същото време клетките получават подкрепата на мощните антиоксидантни вещества в зеления чай матча, които ги пазят от увреждане. Забавят се процесите на стареене и се активира самозащитата на организма. Стимулира се способността му да се пречиства от отпадните вещества на обмяната и от токсините. Биоактивните растителни съставки в матча са отлични за профилактика на болестите на сърдечносъдовата система и на всички вътрешни органи, на туморообразуващите процеси. Подпомагат намаляването на теглото и възстановяването на здравето и младежкия вид на кожата.

Ритуалът по приготвяне на матча лате

Matcha Latte

Ритуалите внасят предвидимост, ред и спокойствие в напрегнатото ежедневие. Те са времето, в което можеш да забавиш темпото и да се насладиш на мига, да се заредиш, извършвайки привични, успокояващи действия.

За да приготвиш матча лате са ти нужни:

  • подходяща широка керамична купа – чаван
  • мерителна лъжичка – чашаку
  • бамбукова бъркалка – часен
  • около 2 г качествен зелен чай матча
  • 90 мл мляко – оризово, бадемово, от други ядки, краве – по избор
  • подсладител – мед, кленов сироп, стевия, захар – по избор
  • вода.

 

Постави в купичката две лъжички матча. Затопли водата до 70-80° С и сипи в купичката около 30 мл. Разбий добре с часена – да не останат бучици. Трябва да се получи гладка консистенция с гъста пяна отгоре. Затопли млякото и добави в него подсладителя, разбий до получаването на лека пяна. Налей внимателно в купичката върху чая. Твоето матча лате е готово!

Разбира се, можеш да замениш съдовете и пособията с каквито имаш. Дори ще срещнеш рецепти, според които всичко се разбива едновременно за около половин минута в блендер. Можеш да добавиш ванилия, а през лятото – натрошен лед. Всъщност, както във всяка рецепта, можеш да промениш почти всичко освен качествената матча. Не забравяй, че най-много ползи ще извлечеш от нея, ако я залееш с вода с температура около 70-80° С – не с вряща и не със студена.

Кога се пие матча лате

Коктейлът от матча, пчелен мед и мляко е достатъчно хранителен за пълноценна и здравословна закуска. Но успокояващите действия при приготвянето му, ползите и удоволствието от консумацията му го правят отлична напитка по всяко време.

Матча лате е един от редките случаи, в които модното е едновременно и вкусно, и полезно. Опитай сега!

Добави коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Моля, попълнете задължителните полета.

Ако желаеш да бъдеш информиран за бъдещи промоции и интересни новини АБОНИРАЙ СЕ за нашия бюлетин.

Очакваме те!

Въведи своя email адрес: