fbpx
6 признака, по които да различим качествена от нискокачествена Матча

За разлика от обикновения чай, при който пием само отварата, при Матча консумираме и поглъщаме целите листа. Затова е изключително важно да приемаме само наистина добро качество. Добре, но как да разберем, че консумираме най-добрата Матча?

Споделяме с  теб  6 признака  по които да разбереш, че си направил правилен избор.

Ще ги разделим на външни характеристики преди покупката и на признаци след като вече си направил своя избор. Преди да купиш е добре да имаш предвид:

1. Къде е произведен

Лесно може да се различи висококачествената от лошата матча, след като вече си закупил, отворил, видял цвета, и си опитал вкуса. Но как да разбереш преди това, че наистина инвестираш в здравето си закупувайки само най-високо качество Матча?

Лесно е, най-добрата Матча в света идва от полета на Япония, просто потърси на етикета къде е произведена. Made in Japan е добра отправна точка, че си заложил на най-висок клас Матча.

2. Срок на годност

Често срещано твърдение е, че органичните продукти могат да останат на рафта с месеци, дори с години, и в същото време да останат СВЕЖИ и да запазят така полезните за човешкия организъм хранителни вещества. Ние от Матча.бг искаме да се насладиш на най-автентичените, здравословни и естествени аромати на Матча. Ето защо срокът на годност на продуктите, които предлагаме – ЛЕК, БАЛАНСИРАН и СИЛЕН е 6 месеца. Датата е издадена по време на опаковане и се отнася за срока на годност на неотворена опаковка.

3. Цена

Понеже жизнения цикъл на чаените храсти не позволява прибирането на повече от една реколта за година и процесът е трудоемък, цената на японската Матча е по-висока. За световния пазар като норма се приемат между 40 и 80 долара за 40 г хубав чай. Ако ти се струва, че цената е много изгодна, огледай внимателно етикета, или просто не купувай. Разбира се има и по-нисък клас японска Матча, на по-ниска цена, но тя е подходяща за кулинарни десертни експерименти, и е в по-големи разфасовки.

Ако си пропуснал първите 3 стъпки и вече си направил своя избор, добре е да имаш предвид следните характеристики на Матча:

4. Цвят

Висококачествената Матча има ярко изумрудено зелен жив цвят. Това са дължи на процеса на отглеждане и високите нива на хлорофил, който придава естествена сладост и спомага за за цвета на Матча.цвят на матча

Преди да бъдат стрити на прах от листенцата се отстраняват дръжките и жилчиците. Прахът е с едрина около 5 микрона, максимум до 10. На пипане той е копринено мек – напомня сенки за очи или бебешка пудра.

Ако прахът е нееднороден, има по-едри частички и трудно се разтваря, най-вероятно си купил Матча за кулинарията, или по-лошо – откровен фалшификат.

5. Разтворимост

Истински качественият чай Матча се разпенва лесно и е с фина пяна. Поставен във вода 80° С за около 15 секунди се разтваря напълно и по стените на купичката, в която го разбъркваш, не остават бучки.

6. Вкус

Той е леко сладък, плодово-тревист, със слаба горчивина и усещане за Умами след последната глътка. Отличителният сладък аромат се дължи на високите нива на L-Theanine (аминокиселина) в него. Но ако твоята Матча сладни много, вероятно е от вложените допълнително подсладители, за да се маскира горчивината на по-ниските класове чай.

Надяваме се, че ти помогнахме да направиш своя правилен избор, когато си готов да опиташ една от най-здравословните напитки!

Пий Матча и Живей Здравословно!

2 Коментара

  • 06.03.2022 Автор Milagros Remak 06:56

    bookmarked!!, I really like your website!

  • 07.04.2022 Автор Milan 14:22

    Thanks, gentlemen. Great!

Добави коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Моля, попълнете задължителните полета.

Ако желаеш да бъдеш информиран за бъдещи промоции и интересни новини АБОНИРАЙ СЕ за нашия бюлетин.

Очакваме те!

Въведи своя email адрес: