fbpx

Листа, набрани с грижа и любов

1. Засенчване на чаените плантации

Всяка година в началото на април се появяват първите за сезона филизи по връхчетата на чаеното растение Camellia sinensis. Култивираните за производство на МАТЧА чаени насаждения след това се засенчват с тръстикови стебла и оризови клонки за период от 20 дни. Целта е да се забави процеса на фотосинтеза и листата да запазят своята свежест и дълбок зелен цвят.

Промяната в интензитета на светлината води до завишаване на антиоксидантните нива в листата и най-вече на хлорофила, който е богат на хранителни вещества. Той повишава качеството и количеството на червените кръвни клетки, и е източник на белтъчини, каротин, ензими и витамини.

2. Селективно бране

През месец май започва събирането на първата реколта от най-качествените и свежи листа, които ще послужат за приготвянето на зеления еликсир МАТЧА. Брането е ръчно и традициите повеляват да се подходи към него изключително прецизно, за да могат да се селектират най-хубавите листа.

3. Запарване и сушене на листата

Ключовата разлика между японския чай МАТЧА и другите видове (китайски зелен чай, черен чай и др.) е, че за приготвянето на МАТЧА листата се запарват след като бъдат обрани. Целта е те да не се окислят и оксидират. Благодарение на запарването свежите листа запазват своя смарагдово зелен цвят, богат аромат и ценните си хранителни вещества.

За разлика от по-ниските класове чай като гьокуро и сенча, при които листата се навиват на руло веднага след запарването, то при МАТЧА листата не се навиват или прегъват. Вместо това те преминават през няколко въздушни струйки в голяма многокамерна машина за проветряване, където се обдухват равномерно чрез нежен бриз. Преди да са изсъхнали напълно, те преминават през специален уред, подобен на барабан, където месестите части на листата биват отделени от дръжките и жилите.

Това, което остава след изсушаването, се нарича тенча. Тенча е суровият материал за прахообразния зелен чай МАТЧА. Сушенето се извършва без пряка слънчева светлина и по този начин се запазват светлия зелен цвят и цялата гама от хранителни елементи.

4. Сортиране на листата

Изсушените листа грижливо се сортират по текстура, цвят, аромат и вкус от чаени сомелиери. Това дава възможност да се обособят различните вкусове на чай МАТЧА – лек, балансиран и силен.

5. Смилане на листата в гранитна мелница

Последната стъпка в процеса на производство на зелен чай МАТЧА е смилането на листата до фино зелена пудра. Тази дейност се извършва чрез гранитни камъни и триенето между тях трябва да бъде изключително прецизно, тъй като контролираната температура на триене запазва свежия зелен цвят и високото ниво на хлорофил.

Всяка пролет от девет века насам, когато природата се събужда за нов живот, чаените полета в Страната на изгряващото слънце даряват най-ценния си дар – зеленият чай МАТЧА. Ако доскоро за нас това беше една красива и далечна източна приказка, сега всички ние имаме възможността да се потопим в този нов свят от емоции и преживявания, чрез продуктовата селекция на най-добрите майстори на зеления чай МАТЧА.

Живейте здравословно с МАТЧА!

Ако желаеш да бъдеш информиран за бъдещи промоции и интересни новини АБОНИРАЙ СЕ за нашия бюлетин.

Очакваме те!

Въведи своя email адрес: