fbpx
Какво е L-theanine и каква е връзката му с Матча

Хилядолетия наред хората пият чай и се наслаждават на великолепния му вкус. От векове се носи славата на лековитите му свойства. През последните десетилетия науката започна да разбулва една по една тайните му и да доказва причините за неговата сила. Вече е установено и веществото, което носи специфичното успокояване и избистряне на съзнанието и релаксацията на ума, сравнима с тази при медитация. Нарича се теанин.

Какво представлява L-theanine

Теанинът е специфична аминокиселина, която не спада към познатите ни заменими и незаменими аминокиселини, образуващи белтъчините. За пръв път е изолирана от чая в средата на 20ти век. Към този момент е открита единствено в чаените листа и един вид гъба. Представлява половината от всички аминокиселини, които се намират в растението.

По структурата си L-theanine е много сходен с глутамина, който заедно с глутамата и GABA (аминокиселина, свързана с добрата функция на мозъка и централната нервна система) е съпричастен към възбуждането и задържането в мозъка. Усвоява се по сходен начин като тях. Преминава кръвно-мозъчната бариера и повлиява на:

 • клетките, отговорни за мозъчния обмен;
 • невроните, които провеждат възбудните процеси и реализират задържането.

Действието му започва да се усеща до 40 минути след приема и активността му продължава около 5 часа.

L-theanine и концентрацията му в Матча

L-thenaine and Matcha.bg

L-theanine се открива в най-голяма концентрация в пъпките и в младите чаени листенца. С узряването им, количеството му намалява. То зависи още от честотата, с която се берат листата. Затова най-богат на аминокиселината е чаят, който се бере само пролет и есен. Върху остатъчното съдържание в сухите листенца голямо влияние оказва начинът на преработка – ферментиране и сушене. В крайна сметка в готовия продукт L-theanine е от малко под 1% до малко над 3% в зависимост от качеството и произхода му.

При обичайното запарване в готовата напитка преминава малка част от намиращия се в листата L-theanine – между 10 – 20 – 60 мг според вида, качеството и използваното количество чай. За да се постигне прием на 50 – 200 мг, при които аминокиселината проявява всичките си добри качества, е нужно да изпивате понякога 4-5 чаши чай или повече.

! Точно тук е съществената разлика между Матча и листните чайове. С Матча приемате не само минималната доза Л-теанин, извлечен при запарката, а цялото количество, съдържащо се в листата, стрити на прах. Съответно – след една чаша или купа (ЧАВАН) вече ще се радвате освен на приятния вкус и на успокоен и прояснен ум, на спокоен и пълноценен живот.

Мекото действие на Матча, сравнен с кафето, се дължи на комбинацията между кофеина и L-theanine. Аминокиселината смекчава активността на стимулатора и я удължава. Свежда до минимум отрицателните му ефекти.

Поради самия си състав – стрити на прах млади чаени листенца – матча е уникален източник на всички специфични биоактивни вещества, характерни за чая и на L-theanine в частност.

Ползите от L-theanine

Мозъкът излъчва четири вида вълни, съответстващи на различните психически състояния и улавяни от енцефалограмите.

Матча подобрява функциите на мозъка

Това са алфа-вълните, характерни за състояние на отпуснато и спокойно бодърстване; бета – излъчват се при стрес, напрегнатост и тревога; делта вълните, които подсказват фазата на дълбокия сън и тета – при сънливост и лек сън.

Под влиянието на L-theanine мозъкът, преминавайки в състояние на релаксация, спокойствие и бодрост едновременно, засилва отделянето на алфа-вълни. Подобреното кръвоснабдяване укрепва здравето му и намалява рисковете от мозъчни дегенеративни заболявания като Алцхаймер.

Включвайки се в производството на GABA, л-теанин се проявява като регулатор на хормоните серотонин и допамин, които са отговорни за изпитването на удоволствие и щастие.

L-theanine се оказва много полезен при:

 • честа умствена и физическа умора;
 • стрес от всякакъв характер;
 • тревожност, напрежение, депресивни състояния;
 • влошена памет и концентрация, и трудно съсредоточаване;
 • проблемен сън (подобрява качеството на съня, без да е приспивателно);
 • отслабнал имунитет;
 • предменструален синдром;
 • нормализиране на кръвното налягане;
 • необходимост от антиоксидантна защита за нервните клетки и т. н.

Хранителни добавки или чай Матча

Хранителни добавки Л-теанин или чай МатчаДали ще пиете качествен чай или ще се възползвате от хранителни добавки с промишлено добит теанин, решавате вие. Може би ви блазни по-високата концентрация от аминокиселината, вложена само в една таблетка или капсула? Не бива да забравяте, че чистотата на едно вещество – като при захарта и синтетичните витамини – е нож с две остриета. Тя означава, че липсва целият уникален фитокомплекс, характерен за чаения лист и чаената напитка, който действа в синергия с природния L-theanine. Това важи с особена сила, когато става дума за Матча, където приемате не просто запарка, а самите чаени листенца.

Качественият чай Матча с добро съдържание на L-theanine ще познаете по специфичния вкус, наричан с японската дума „умами“. Той е тръпчиво-сладникав, с леко маслен вкус и без горчивина. За него нямате нужда от подсладител.

Пийте Матча и живейте здравословно!

Добави коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Моля, попълнете задължителните полета.

Ако желаеш да бъдеш информиран за бъдещи промоции и интересни новини АБОНИРАЙ СЕ за нашия бюлетин.

Очакваме те!

Въведи своя email адрес: