fbpx
Какво е „Умами“ – 5-ият вкус

Петият вкус – “УМАМИ”

Сладко, солено, кисело, горчиво – това са основните вкусове, които усещат нашите рецептори. Но вече се знае, че имаме рецептори за още един вкус – Умами. Така го нарекъл откривателят му, професорът Кикунае Икеда, в началото на двадесети век в Япония. В Европа се превежда като „приятен“.

Kikunae_Ikeda

Кикунае Икеда

Името му може да е японско, но храните, които са умами, се откриват навсякъде. У нас най-типичните са месото и месните бульони, кисело зеле, зрели домати, гъби, риба, сирена, сушени и ферментирали меса и зеленчуци. Майчината кърма също е умами.

Умами олицетворява нежния и приятен послевкус. Той предизвиква отделяне на слюнка, стимулира езика, небцето, задните части на устната кухина и гърлото. Усилва вкусовите ви усещания, особено ако са подкрепени със специфичен аромат. Прави храната по-вкусна и по-желана.

Умами и Матча

Двадесетина дни преди брането на най-свежите листенца за качествените зелени чайове стопаните засенчват храстите. Това се прави, за да се увеличи съдържанието на аминокиселините (L-theanine) за сметка на катехините. Така се осигурява характерният, мек Умами вкус на зеления чай от най-висока класа – МАТЧА.

Познавачите разпознават четири съставки във вкуса на чая:

  • Умами – наситеност – идва от L-theanine (на него се падат половината от всички аминокиселини в чая);
  • Амами – сладост – придават го аминокиселините;
  • Шибуми – тръпчивост – дължи се на катехините (танин);
  • Нигами – горчивина – осигурява я кофеинът.
Хубавият зелен чай е приятен на вкус, има свеж аромат, осигурява отмора и релаксация, отпуска ви и сваля напрежението. В същото време умът се избистря, става бърз и остър.

Когато говорим за умами вкус и чай, говорим за L-theanine. А той е най-много във финия изумрудено зелен прах на чая Матча.

Веществото, което го предизвиква

Соленото се предизвиква от солта. Сладкото – от захарта. Умами – от мононатриевия глутамат. Става дума за сол на глутаминовата киселина, която пък е една от аминокиселините, изграждащи човешките белтъци.

Скоро след откриването му, мононатриевият глутамат се превръща в третата най-използвана подправка от хранителната промишленост след солта и захарта. Тя се влага както в месните произведения, сосовете и супите, така и в сладкарските изделия – на практика в почти всички преработени храни и хранителни продукти. Използва се и в заведенията за бързо хранене.

Както са вредни прекалените количества рафинирани захар и сол, така при предозиране може да е вреден и промишлено произведеният глутамат. Некоректно спрямо потребителите е това, че той маскира откровено нискокачествени продукти и им придава вкус, подтикващ към прекомерна консумация. А намиращият се в Матча мононатриев глутамат е естествен и природен и не само не вреди, но и допринася за въздействието на Умами, и повишава насладата от консумацията на суперхраната Матча.

Живейте здравословно с МАТЧА!

 

Добави коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Моля, попълнете задължителните полета.

Ако желаеш да бъдеш информиран за бъдещи промоции и интересни новини АБОНИРАЙ СЕ за нашия бюлетин.

Очакваме те!

Въведи своя email адрес: