fbpx
Видове Японски зелен чай

Всички видове чай се добиват от едно и също растение – Camellia Sinensis. През годините хората откривали как различните условия, при които се отглеждат чаените насаждения, и различните методи на обработка на чаените листенца дават напълно различни продукти със специфични качества и вкус. Така чрез ферментация и окисляване се произвежда черният чай. Чрез пресичане на ферментацията и почти пълна липса на окисляване се получава зеленият чай. А някъде по средата – с едва започнала ферментация и минимално окисление – са оолонг чайовете.

Основни производители на зелен чай са Япония и Китай. Разликата между тях се определя от един от основните моменти на обработката. В Китай, за да не ферментират, листенцата се „пържат“ в метални тигани. В Япония се попарват. Това съхранява максимално активните съставки на чая и му придава прословутия изумрудено зелен цвят.

Японските зелени чайове се характеризират с уникален привкус на морско солено и финни тревисти нотки.

„Матча“

Матча

Матча

Това е чай на прах от стрити чаени листенца.

Той е неделима част от японската история и култура. Притежава изключителни качества и концентрира в себе си най-доброто от чая.

Обяснението е просто – пиете не само това, което топлата вода успее да извлече от сухите листенца, а самите чаени листенца.

В таблицата можете да проследите съдържанието на основните чаени съставки (калий, витамин С, кофеин и танин) в 100 г „Матча“ и в 100 г от всеки друг вид японски зелен чай.

Японски видове зелен чай

Източник: Информация за хранителния състав на зеленя чай в Япония, 2010 (Shokuhin Seibunhyo 2010), Yoshiko Kagawa (ed.).

„Гьокуро“

Японски зелен чай - Гьокуро

Гьокуро

Елитен сорт, наричан още „бисерна роса“. За три седмици преди бране растенията се засенчват. Това забавя растежа им и натрупва ароматни вещества, увеличава се количеството на аминокиселините, променя се вкусът и цветът. Събират се ръчно младите листенца от пролетния добив.

„Гьокуро“ отлежава няколко месеца, за да узрее и получи характерния си умами вкус. Той е дълбок и устойчив, усеща се сладост и допълващи цветно-плодови и горски нотки. Послевкусът му е леко горчив. Цветът – бледо-зелен. (Прегледайте статията „Какво е „умами“ – 5-ият вкус“.)

Предвидете по 1 г сух чай на 30 мл вода. Тя трябва да е доста по-хладна от обичайното – около 60° С. Изчакайте 2-3 минути. Че е готов, се познава по разтворените чаени листчета, които японците похапват. Можете да го запарвате няколко пъти.

Наричат „Гьокуро“ „чай на гениите“ поради стимулиращото му действие върху мозъчната дейност.

„Сенча“

Японски зелен чай Сенча

Сенча

„Сенча“ е най-популяният чай в Япония. Събира се около пет пъти годишно от незасенчвани растения.

Най-добър е първият добив. След пропарването чаените листенца се навиват по дължина на тънки лентички, които се наричат още „паешки крачета“.

Напитката от „Сенча“ е изискано тръпчива и леко горчива със сладникъв послевкус. Усеща се тревист аромат с привкус на орех и нотки на водорасли.

Използва се стъклена или порцеланова посуда – за да се насладите на мекия нежно зелен цвят със златисти отблясъци.

За 200 мл вода използвайте една лъжичка „Сенча“. Водата да е около 75-85° С. Запарвайте около минута. По повърхността на добре направения чай се появява пяна. Може да се запарва до 3 пъти.

„Банча“

Банча

Банча

Прави се от последните, груби листа при приключващото бране наесен – от същите храсти, от които преди това е бран „Сенча“.

Непретенциозен, с малко кофеин. В Япония това е ежедневният чай, който добре се съчетава с местната кухня.

Той е с тревист аромат и леко опушен вкус, с цвят в жълто-кафеникави нюанси. Приготвя се като „Сенча“ и попада в ниския ценови клас.

„Хоича“

Хоича

Хоича

Когато листенцата „Сенча“ бъдат препечени, те се превръщат в „Хоича“. „Хоича“ няма обичайния вид на зелен чай.

Той е лъскаво-кафеникав, с невероятен аромат. Частиците са неравни, в тях има и дръжчици, и парченца от клончета.

„Хоича“ се запарва като „Сенча“, с малко по-ниска температура на водата.

На вид напитката е кехлибарена – прилича повече на не много силен черен чай. На вкус е мека, без тръпчивост, със сладък послевкус. Усещат се бадемови и шоколадови нотки и аромат на печени сладки.

„Генмайча“

Генмайча

Генмайча

Един от най-екзотичните зелени японски чайове се получава, когато към „Сенча“ се прибавят пържени оризови зърна. Към сместта понякога добавят и пуканки.

В готовата зелена към светложълта напитка двата остро контрастни вкуса на свежия зелен чай и на карамелено-кехлибарения ориз се съчетават по уникален начин. Сладковатите препечени нотки постепенно се сменят с орехови и преминават в тръпчивостта на чаените листенца.

Познавачите твърдят, че „Генмайча“ не само утолява жаждата, но и лекия глад. Запарвайте между 3 и 5 минути с вода около 80-85° С.

Зелените японски чайове са изключителни антиоксиданти. В по-малка или по-голяма степен те съдържат активни вещества, които повлияват благоприятно жизнените функции и здравето на човека като цяло. При това осигуряват приятни изживявания и наслада.

На нашият сайт можете да откриете най-здравословния измежду тях директно от Япония – Матча.

Добави коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Моля, попълнете задължителните полета.

Ако желаеш да бъдеш информиран за бъдещи промоции и интересни новини АБОНИРАЙ СЕ за нашия бюлетин.

Очакваме те!

Въведи своя email адрес: