fbpx
Защо да пием чай през лятото?

Мнозина свързват думичката „чай“ със студено време, добре затоплена стая, евентуално настинка, грип и неразположение. Разбира се, топлата напитка е неотменна през зимата. Приготвена от качествен чай, носи много ползи на организма, доставя истинско удоволствие и тонизира. Хората високо оценяват това и доказателството е, че тя е втора по популярност в света след водата.

И все пак – топъл чай през лятото?

Защо през лятото топлата напитка е по-полезна от студената?

Организмът ви постоянно е ангажиран с опазване на вътрешното си равновесие. Терморегулацията е част от него. Повишаването на телесната температура с няколко градуса затормозява сериозно важни жизнени функции и процеси. Затова прегряването е не по-малко опасно от преохлаждането.

Когато в горещините пиете течности с десетина, че и двадесет градуса по-ниски от телесната ви температура, рязко се  изстудяват лигавиците на устата, хранопровода и стомашно-чревния тракт, което предизвиква нарушения в състоянието и работата им, и води до стрес в организма.

Студената маса в стомаха охлажда околните тъкани и при високата външна температура тялото ви е принудено да се заеме със затоплянето им. Вместо да му помогнете, вие го натоварвате и го поставяте на изпитание. Затова преоценете още веднъж навика да държите бутилката с вода в хладилника и да поставяте в чашата си кубчета лед.

Най-добрата температура за напитките в горещите месеци е около телесната.

С какво помага чаят през лятото?

Чай през лятото

Когато изпиете чаша топъл чай, той действа по няколко линии:

  • Подкрепя охлаждането, като увеличава изпотяването. Намалява температурната разлика между външната и вътрешната среда и облекчава работата на организма.
  • Активира детоксикацията и изхвърлянето на отпадните продукти от обмяната с потта и урината.
  • Попълва загубите на минерали, соли, аминокиселини и биоактивни вещества и внася в организма безценни антиоксиданти.
  • Хидратира тъканите.
  • Подкрепя имунитета, тонизира нервната система и подобрява работата на мозъка, действа оздравяващо на сърдечносъдовата система, подхранва тъканите на окото, доставя флуор за зъбите и т. н.

matcha.bg_ice_tea__summer

Не е нужно чаят да е горещ. Пийте го приятно топъл или леко охладен, чист или с добавка на малко мед и лимон. Изберете вид, който най-много ви допада – зелен, бял, черен, мате, плодов или билков. Особено полезен е чаят на прах матча, защото поглъщате не само отварата, но и самите чаени листенца.

С чая е трудно да прекалите

За да се случи това, трябва да изпивате в пъти повече от нормалните няколко чашки дневно.

Затова пък е несравним с газираните напитки, пълни с подсладители и химикали. На прясно приготвената чаша чай не са конкуренти нито фабрично произведените бутилирани студени чайове, нито гранулираните разтворими чайове. Те съдържат най-вече захари, оцветители и химия – просто прочетете етикета.

Горещините продължават. Пробвайте как работи топлият чай през лятото. Изберете от продуктовата ни гама и се насладете на пълноценния вкус на МАТЧА.

Добави коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Моля, попълнете задължителните полета.

Ако желаеш да бъдеш информиран за бъдещи промоции и интересни новини АБОНИРАЙ СЕ за нашия бюлетин.

Очакваме те!

Въведи своя email адрес: