fbpx
17 ползи от Матча

Първото, което всеки човек пожелава на себе си, своите близки и приятели е да бъдат живи и здрави. Нима това е случайно?

Едва ли някой ще оспори, че това да сме живи и здрави е най-важно и основополагащо за нашето настояще и бъдеще. Но трябва да си признаем, че много често неглижираме здравето си като основна ценност, сякаш то е една константна даденост.

Човешкият организъм е сложна и динамична биологична система,

която ежедневно е атакувана от вредните въздействия на заобикалящата ни среда. В един момент защитните механизми на тази система започват да се пропукват и някои негативни промени в човешкото здраве често пъти стават необратими. За да спрем тези процеси трябва да открием пътя към качествения и здравословен начин на живот.

Този стремеж ни води понякога в различни посоки, но връщането към естественото, органичното и природното със сигурност е най-доброто решение за нашето здраве.

Неотдавна открихме Матча, която е едно от богатствата на източния свят, и японската традиция и култура. Но освен с вековната история, ние се запознахме и със съвременните научни изследвания, които отреждат на Матча водещо място в групата на най-полезните за здравето природни продукти.

С удоволствие ще споделим с вас по какъв начин ежедневната консумация на Матча може да допринесе за по-добро здраве и пълноценен начин на живот:

     1. Зарежда ни с енергия и издръжливост

Матча ни зарежда с енергия

Матча е природна и естествена суперхрана, която дава енергия и в същото време оказва благотворно и положително влияние върху всички жизнени функции.

Ако си послужим със съвременната терминология, Матча е древната източна „енергийна напитка“.

Повишава издръжливостта и тонуса на тялото и ума, спомагайки за по-дълга физическа активност и умствена концентрация.

     2. Предотвратява кариес и подобрява устната хигиена

Матча предотвратява кариес и подобрява устната хигиена

Пиенето на зелен чай Матча, унищожава бактериите в устата, причиняващи кариес и лош дъх.

Съдържащите се в чая полифеноли, катехини и флуорид елиминират бактериите, които причиняват заболяване на венците – причина номер едно за загуба на зъби.

За разлика от газираните напитки (които почти винаги съдържат и много захар), Матча е органичен и не е ерозивен, заздравява зъбите и венците.

Консумацията на една или повече чаши зелен чай Матча на ден повишава в значителна степен денталното здраве.

За разлика от кафето, което спомага образуването на зъбен камък, вече можете да започвате деня си със 100% органичен и в същото време здравословен и полезен за устната хигиена продукт – Матча.

Каква по-добра следобедна напитка след приятен обяд с колеги и приятели:)

     3. Мощен източник на АНТИОКСИДАНТИ

Матча е мощен източник на АНТИОКСИДАНТИ

Матча съдържа в себе си до 137 пъти по-голямо количество антиоксиданти

(най-вече Епигалокатехин галат) от обикновения зелен чай, и в пъти повече от боровинки, спанак, годжи бери, тъмен шоколад и други суперхрани.

Антиоксидантите са магическите хранителни вещества и ензими, отговорни за предотвратяване на редица животозастрашаващи болести. Първата и невероятна полза от консумацията на Матча е, че само една купа осигурява над 5 пъти повече антиоксиданти, в сравнение с всяка друга суперхрана – най-високо оценена от ORAC метода (капацитет за унищожаване на свободните радикали в кислорода).

     4. Укрепва и засилва имунната система

Матча укрепва и засилва имунната система

Каква по-добра напитка от Матча в сезонна на вирусите. Доказано е, че антиоксидантът Епигалокатехин галат EGCG в Матча играе важна роля в укрепването на имунната система, както и при потискане на автоимунни заболявания, застрашаващи всеки човешки организъм. При наличие на здрава имунна система вашето тяло ще бъде в състояние да се пребори с различните бактерии и вируси.

Изследвания в Харвардския университет сочат, че зелените химични елементи в Матча стимулират гамаделта Т-клетки, които укрепват имунитета.

     5. Изгаря мазнините и редуцира наднорменото тегло

matcha-bg_pomaga-za-zaguba-na-kiolgrami

Матча подпомага изгарянето на мазнините. Консумацията му може да допринесе за ускоряване на метаболизма, тъй като неговото антиоксидантно действие помага на черния дроб да функционира по-ефективно.

Ежедневния прием на Матча действа профилактично срещу натрупването на висцерални мазнини.

Според скорошно проучване в САЩ сред мъже с наднормено тегло се установява, че без други промени в диетата или в двигателната активност, пиенето на Матча един път на ден изгаря до 200 допълнителни калории. В същото време спомага и за увеличаване на енергията.

Смята се, че катехините, открити в Матча, спомагат за създаване на термогенеза – производство на топлинна енергия в тялото, което е свързано с изгарянето на калории.

Въпреки, че зеленият чай матча може да ускори метаболизма и горенето на мазнини, ефектите му върху реалното сваляне на килограми са минимални. Но дори и така, ефектът върху отслабването с чай матча може да се мултиплицира, когато той е част от балансиран индивидуален хранителен режим. Нали не очаквате да отслабнете пиейки само зелен чай матча, и не полагайки никакви хранителни навици, и регулярна физическа активност?

     6. Приложение на Матча в козметиката

Матча може да бъде използване и с козметични целиmaru-matcha-face-mask-5_large

Матча все по-честно се използват и в редица козметични процедури, маски за коса, лице и тяло.

Тя има силни антибактериални свойства за почистване на порите и стимулира отделянето на мъртвите клетки от кожата. По този начин изглеждаме по-млади, по-красиви и по-сияйни.

Доказано е също, че полифенолът в зеления чая Матча предпазва кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи.

     7. Подобрява менталната дейност и осигурява защита от стрес, тревожност и депресия

Матча подобрява менталната дейност и осигурява защита от стрес, тревожност и депресия

Матча има високо съдържание на L-теанин.

Това е аминокиселина, която има психоактивни свойства и служи като средство за успокояване, борба срещу стреса и депресивните състояния, и подобрява качеството на съня.

L-теанина повишава концетрацията, изостря мисълта и избистря съзнанието. В съчетание с кофеина, от който Матча съдържа умерени количества, ефектите от L-теанина се подсилват допълнително.

Според проучване проведено неотдавна в Япония, пиенето на най-малко една купа зелен чай Матча дневно намалява риска от когнитивни нарушения

     8. Превенция срещу ракови заболявания

Пиите Матча за превенция срещу ракови заболявания

Изключителните антиракови свойства на Матча се дължат на действието на мощните антиоксиданти (полифеноли и катехини) в него. Те се борят със свободните радикали, предизвикващи дисбаланс в нормалните жизнени функции на организма.

Изследвания доказват, че Матча има способността да ограничава храненето на раковите клетки, с което постепенно може да се стигне и до тяхната смърт, без това действие да се разпростира върху здравите клетки.

Научната теория залага на обяснението, че зеленият чай блокира произвеждането на вредните ензими, които действат като катализатори за растежа на раковите клетки.

От мозъчни тумори до левкемия, от рак на белите дробове, стомаха, дебелото черво, хранопровода, до рак на пикочния мехур, гърдата, яйчниците и простатата – всички изследвания за ефекта на зеления чай Матча върху тези болести дават позитивни и обнадеждаващи резултати.

     9. Осигурява защита от диабет

Матча осигурява защита от диабет

Всеки десети човек в България е с диабет!

Съставките епигалокатехин галат (EGCG) и теафлавините доказано регулират нивата на кръвната захар като повишават активността на инсулина, обмяната на глюкозата и блокират абсорбирането й.

Проучване от 2007 г. доказва, че зеления чай Матча повишава активността на инсулина повече от 15 пъти. Резултатите от друго изследване пък сочат, че редовната консумация на Матча води до значително понижаване на нивото на кръвната захар. Трето проучване, обхващащо над 17 000 души, показва, че ежедневната консумацията води до намален риск от развитие на диабет тип 2.

Имайте предвид, че добавянето на мляко във вашата матча /популярната напоследък напитка Матча лате/ понижава активността на инсулина с до 90%!

     10. Редуцира вредата за белите дробове, причинена от тотюнопушенето

Матча редуцира вредата за белите дробове, причинена от тотюнопушенето

България е на първо място в Европа и на шесто място в света по броя на пушачите!

Независимо дали става дума за активно или пасивно пушене, или дори за токсини, поети в следствие на замърсения въздух, зеленият чай Матча доказано намалява риска от рак на белите дробове като ограничава увреждането на клетките, предизвикано от цигарения дим.

Матча възпрепятства окислителния стрес в организма при пушачите – дисбаланс, който участва в развитието на определени болести, особено на раковите заболявания, и води до промяна на нормалната функция на клетката и дори до нейната смърт.

Кoгaтo пyшaчитe пият пpoдължитeлнo вpeмe Матча, ниĸoтинoвитe шлaĸи нaмaлявaт c 40-50%, а с това и риска от заболявания вследствие на тотюнопушенето.

      11. Предпазва черния дроб от алкохола

matcha-bg_prevent

Антиоксидантите в Матча защитават вашия черен дроб от щетите при консумацията на алкохол.

Те не само отслабват окислителния стрес, който нарушава функциите на черния дроб, но ускоряват извеждането на алкохолните съединения от организма.

Лично сме изпитали ползите на Матча след махмурлук:)

     12. Предпазва сърцето, заздравява съдовете, нормализира кръвното налягане и понижава холестерола

Матча предпазва сърцето, заздравява съдовете, нормализира кръвното налягане и понижава холестерола

Изследвания сочат, че консумацията на зелен чай Матча понижава риска от сърдечна недостатъчност и предпазва сърцето.

Също така възпрепятства атеросклерозата – втвърдяването и запушването на кръвоносните съдове.

Матча понижава и кръвното налягане. В изследване, проведено през 2004 г., е установено, че при хората, които пият редовно зелен чай, е 65% по-малко вероятно да се стигне до поява на хипертония.

Матча е безценен дар и в борбата с LDL холестерола (лошият вид), като го намалява и в същото време увеличава HDL (добрия холестерол)

     13. Подобрява зрението

Матча подобрява зрението

Катехините, които се съдържат в чая Матча включват в себе си комбинация от витамин С, витамин Е, лутеин и зеаксатин.

Китайски учени от Очната клиника в Хонконг са установили, че тези антиоксиданти са способни да предотвратят заболявания на очите, като глаукома и катаракта.

     14. Осигурява защита срещу вредните влияния на радиацията

 matcha_tv_pc_xray

Матча свежда до минимум вредните въздействия от радиацията, а тя е навсякъде около нас. Затова лекари препоръчват пиенето му на хора, които прекаляват с престоя пред телевизора или компютъра, и на такива, които са били подложени на лъчева терапия.

     15. Подпомага борбата с алергиите

Матча подпомага борбата с алергиите

Изследователи в Япония са установили, че съединението Епигалокатехин галат в зеления чай Матча блокира ключов клетъчен рецептор, участващ в изработването на алергични реакции.

То действа, като блокира производството на хистамин и имуноглобулин Е, които са двете съединения в организма участващи в предизвикването и поддържането на алергични реакции.

     16. Лекува възпаленията

Противовъзпалителните свойства на Матча го превръщат в идеална алтернатива при много заболявания.

Например ревматоидният артрит е често срещано заболяване, което засяга три на всеки 100 жени (при мъжете болестта е 3 пъти по-рядка). Към момента няма лечение. Но сред ефективните средства за намаляване на болките и преодоляване на ревматоидното възпаление, зеленият чай Матча заема все по-предно място.

     17. Намалява риска от възникването на дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон

Матча намалява риска от възникването на дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон

Матча може да предпази мозъка ви, като намали риска от прогресивни ментални нарушения водещи до необратими заболявания. Лабораторно проучване от 2010 година установи че, зеления чай Матча предпазва умирането на нервните клетки, което е свързано с Деменцията и болестта на Алцхаймер. Необходими са още изследвания, но тези открития изглеждат изключително положителни и обещаващи.

Успяхме в няколко реда да споделим с вас част от ползите от Матча. Увери се и ти като направиш първата крачка и започнеш ежедневен прием на тази вековна суперхрана и напитка.

Има стара поговорка, която гласи: “По-добре стойте три дена без храна, отколкото един ден без чай”

Ти си на ход!

2 Коментара

Добави коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Моля, попълнете задължителните полета.

Ако желаеш да бъдеш информиран за бъдещи промоции и интересни новини АБОНИРАЙ СЕ за нашия бюлетин.

Очакваме те!

Въведи своя email адрес: